NEN 1010 en 3140 onmisbaar voor veiligheid 

Een defect aan uw elektrische installatie is vaak de oorzaak van brand. Veel verzekeraars eisen daarom een periodieke NEN 3140 inspectie. Voldoet u niet aan deze eis, dan kan de verzekeraar weigeren de ontstaande schade te vergoeden. De NEN 1010 norm wordt gebruikt door elektrotechnische installatiebedrijven om de veiligheid van installaties te garanderen.

Gevolgen van gebrekkige inspecties

 • Schade door brand
 • Grote financiële risico’s 
 • Gevaar voor ongevallen personeel
 • Flinke schade aan elektra installaties

Zijn de NEN 3140 en NEN 1010 verplicht?

Deze normen zijn strikt genomen niet verplicht, maar bedrijven worden er wel op beoordeeld als er een calamiteit plaatsvindt. Volgens de Arbowet moet elke werkgever moet ervoor zorgen dat elektrische apparaten en toestellen veilig te gebruiken zijn. Elektrische installaties die worden geïnspecteerd volgens de NEN normen voldoen aan deze eis en voorkomt onnodige oponthoud en risico’s.

Verschil tussen NEN 3140 en NEN 1010?

Nieuwe installaties moeten worden geïnspecteerd volgens NEN 1010 en bestaande installaties volgens NEN 3140NEN 1010 is de norm voor het ontwerpen en aanleggen, terwijl NEN 3140 gaat over het veilig gebruik van een installatie bestaande elektrische installaties.

NTA 8220 brandveiligheid elektrische installaties

NTA 8220 is een nieuwe controlemethodiek speciaal voor brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen. De NTA 8220 is geen wettelijke verplichting en ook geen vervanging van de NEN 3140, maar specifiek gericht op het signaleren van brandrisico’s veroorzaakt door de elektrische installatie.

Hoe gaan wij te werk?

Dagelijks voeren wij inspecties uit voor installateurs en gebouweneigenaren. Onze inspecteurs zijn onafhankelijkdeskundige en gecertificeerd. De betreffende installatie worden geïnspecteerd door metingen, beproevingen en een visuele inspectie. Van de geïnspecteerde installatie wordt een inspectierapport opgesteld waarin de eventuele tekortkomingen zijn vastgelegd. 

Klaar om uw personeel en bedrijfspand te beschermen ?

Vraagt u geheel vrijblijvend een offerte aan om direct inzicht te kunnen krijgen in wat een inspectie voor u veiligheid betekend en kost.

Heeft u vragen? Stel ze gerust.

Neem contact met ons op

Snel hulp nodig?

071 - 580 30 90

Wansink Elektro is 24/7 bereikbaar

elektricien
logo uneto vni
nen 3149 nen 1010 e1587722285641

Wij staan voor u klaar met een kopje koffie

Neem contact op via het formulier of de contactgegevens op deze pagina. De koffie staat klaar en we bespreken graag uw wensen voor elektrotechniek en installatie. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur bereikbaar.

  Waarom Wansink?

  Elektra
  Groepenkasten
  Internet - en telefonie
  Beveiliging – en alarmsystemen
  Ook betalen met Bitcoin

  Mikel Wansink eigenaar Wansink Elektro

  Mikel Wansink
  Directeur