Wanneer moet u uw groepenkast vervangen?

Een groepenkast vervangen gebeurt meestal bij een grote verbouwing of modernisering van een oude woning of kantoor. Maar ook wanneer u de onderstaande aspecten tegen gaat komen.

 • Krachtstroomvoorzieningen.
 • Verplaatsen van een meterkast.
 • Vervanging van een oude meterkast.
 • Uitbreiding van van uw elektrische apparatuur.
 • Uitbreiding van uw keuken (vaatwasser, magnetron, keramische & inductie plaat)

Waar op te letten bij het vervangen van uw groepenkast?

U moet vooraf duidelijk hebben welke installaties u aangesloten wilt hebben. Selecteer de juiste componenten, let bij vervanging op de kwaliteit en certificaten van het betreffende product. De kwaliteit en veilige aansluiting van deze componenten is van essentieel belang. Laat de installatie daarom altijd door een erkend installateur uitvoeren. Op die manier worden problemen op tijd voorkomen.

Weet u hoeveel groepen u nodig heeft?

Een oude groepenkast moet meestal vervangen worden omdat deze te weinig groepen heeft. Heeft u genoeg vrije groepen om alle installaties aan te sluiten? Wij kunnen de bestaande groepen meteen uitgebreid naar het vermogen wat u nodig heeft. Het is ook mogelijk een deel van de groepenkast te laten vervangen om op die manier een stuk te besparen. Houd ook rekening met het aantal fasen. Deze zijn af te lezen aan de meter zelf. 

Een 1-fase aansluiting herkent u aan: 220V/230V
Een 3-fase aansluiting herkent u aan: 3×220/230V 

Wist u dat in de loop van de tijd alle huishoudens verplicht zijn om een 3-fase aansluiting te hebben en daardoor ook een 3-fase kast. Om daar nu al rekening mee te houden maakt u gelijk future proof.

De juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat 

Om gebruik te maken van een elektrische kookplaat, zoals een keramische of inductie kookplaat. Heb je een geschikte aansluiting nodig anders werkt hij gedeeltelijk, helemaal niet of slaan de stoppen door. Het is heel belangrijk dat je krachtstroom hebt. Heb je geen aparte fornuisgroep, maar er wel een Perilex stopcontact in je keuken, dan heb je krachtstroom. Je kunt dan naar hartenlust met je elektrische kookplaat aan de slag.

Meer weten over het vervangen van een groepenkast? 

Wij vertellen u graag meer.

Heeft u vragen? Stel ze gerust. 

Neem contact met ons op
Wat is het verschil tussen een meterkast en een groepenkast?
Wat is het verschil tussen een meterkast en een groepenkast?

Elk huis heeft een groepenkast (ook wel verdeelkast). Een woning of bedrijfspand heeft een groepenkast nodig voor een verdeling van de stroom tussen elektrische apparaten. Zo heeft elke woning of kantoor ook een meterkast of meterruimte. Formeel heet de meterkast tegenwoordig meterruimte**. De reden hiervoor is dat de tegenwoordige meterruimte eigenlijk geen kast meer is en er ook niet meer zo uitziet.

Ter verduidelijking: de meterruimte is de ruimte waarin zich de groepenkast bevindt.

* Onderzoek huishoudelijke elektriciteitsongevallen

Snel hulp nodig?

071 - 580 30 90

Wansink Elektro is 24/7 bereikbaar

elektricien
logo uneto vni
Groepenkast vervangen Wansink

Wij staan voor u klaar met een kopje koffie

Neem contact op via het formulier of de contactgegevens op deze pagina. De koffie staat klaar en we bespreken graag uw wensen voor elektrotechniek en installatie. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur bereikbaar.

  Waarom Wansink?

  Elektra
  Groepenkasten
  Internet - en telefonie
  Beveiliging – en alarmsystemen
  Ook betalen met Bitcoin

  Mikel Wansink eigenaar Wansink Elektro

  Mikel Wansink
  Directeur